Diabetes type 2 oorzaak en diabetes type 2 voorkomen

Miljoenen mensen moeten hun leven lijden met diabetes. Voor sommige mensen is dit dankzij hun eigen genen, maar voor anderen kan dit ook zijn door een ongezonde levensstijl. Er zijn dan ook twee types diabetes die worden onderscheiden: diabetes type 1 en diabetes type 2. ziektevrijleven geeft vooral tips over hoe u diabetes type 2 kan  veroorzaken of hoe u ermee kunt leven zonder medicijnen, of hoe u er vanaf kan komen. Veel onderzoek naar diabetes type 2 oorzaak heeft zo laten zien dat een juiste voeding en beweging van groot belang is wanneer u bent gediagnosticeerd met diabetes type 2. 

Verschil diabetes type 2 en type 1

In het algemeen, kan het lichaam de bloedsuiker niet meer grondig regelen, terwijl dit juist heel precies zou moeten gebeuren met behulp van het hormoon insuline. Diabetes type 2 komt het meest voor. De diabetes type 2 oorzaak is vooral dat het lichaam te weinig insuline heeft of dat het lichaam er niet meer goed op reageert. Dit resulteert tot een te hoge bloedsuiker. Dit kan door een ongezonde levensstijl komen, maar ook door erfelijke aanleg. Bij diabetes type 1 is het het geval dat het lichaam te veel insuline aan het aanmaken is. Dit komt dan doordat het afweersysteem de cellen kapotmaken die de insuline aanmaken. 

Diabetes type 2 oorzaak

Om diabetes type 2 te voorkomen, is het belangrijk om te weten wat de risicofactoren zijn. De diabetes type 2 oorzaak is te weinig insuline, maar er zijn een aantal factoren in de levensstijl die dit kunnen veroorzaken. 

  • Het eten van te veel suikers en koolhydraten. Dit zorgt ervoor dat de bloedsuiker spiegel te hoog wordt en dit alles moet worden verwerkt. 
  • Het innemen van slechte koolhydraten als koolhydraatbron. er zijn koolhydraten van verschillenden kwaliteit, er zijn betere en slechtere koolhydraten. Een diabetes type 2 oorzaak zijn de slechtere koolhydraten. Hoe minder vezels voedsel heeft, hoe meer slechte koolhydraten in dit voedsel zit. Boosdoeners in dit geval zijn vooral snoep, frisdranken, ijs en vruchtensappen. Een te grote inname van deze producten zal ervoor zorgen dat er meer insuline wordt aangemaakt. 
  • Een andere diabetes type 2 oorzaak is het niet genoeg bewegen. Door te bewegen worden de suikers in het bloed gebruikt en ook zal de insulinegevoeligheid verhoogd worden, waardoor het lichaam beter reageert op het hormoon. Daarnaast brengt beweging ook vele andere voordelen met zich mee voor de hersenen. 
  • Nog een diabetes type 2 oorzaak is dat de maag- darmkanaal geen moment van rust krijgt. Voedsel wordt hier verwerkt om de voedingstoffen eruit te halen, dit zorgt er ook voor dat de bloedsuikerspiegel stijgt. Wanneer iemand constant eet, dan zal er constant insuline worden afgegeven om het suiker in het eten te verwerken. De insulinespiegel daalt maar langzaam, dus het niet optimaal om constant te eten. 
  • Soms is de diabetes type 2 oorzaak simpelweg erfelijkheid. Er zijn een aantal genen betrokken bij het reguleren van de bloedsuikerspiegel en insuline. Hoewel de aanwezigheid van dit soort genen de kans met maar een paar procent verhoogt, is het juist dan belangrijk om op de levensstijl te letten. 

De diabetes type 2 oorzaak is dus niet alleen erfelijkheid of bewegen, Er zijn een aantal meer factoren, ook meer factoren dan genoemd hierboven. Als u meer wil weten over de diabetes type 2 oorzaak, dan is het aangeraden om een kijkje te nemen bij ziektevrijleven, waar zo veel mogelijk informatie wordt gegeven over het voorkomen van diabetes type 2.